Andorra – principatul din PirineiLăsând în urmă Barcelona, cu direcția setată pe Andorra, Catalunya dezvăluie un peisaj arid, chiar dezolant pe alocuri, în contradicție cu atmosfera palpitantă de pe străzile metropolei catalane.
În evidență iese muntele Montserrat, cu creste de o formă ciudată, ca niște degete ce se ridică spre cer, rezultat al eroziunii produse în timp. Aici se găsesc mai multe mănăstiri foarte vechi, ce reprezintă un loc de pelerinaj pentru catolici, dar și pentru turiști.
Drumul începe să fie mai spectaculos pe măsură ce se apropie de Pirinei. Vegetația este mult mai bogată, de un verde proaspăt ce acoperă culmile muntoase. Aici am văzut și niște copaci având o formă interesantă, ca niște lumânări, de genul celor care străjuiau drumul de intrare la ferma lui Maximus, în “Gladiatorul”. Am fost impresionat pentru că am crezut că au această formă ca urmare a toaletării, însă am constatat că, de fapt, așa cresc ei.
 
 
Principatul Andorra este unul dintre cele mai mici state din Europa. Situat în munții Pirinei, între Spania și Franța, are o formă de guvernare specială: co-principat, cei doi conducători supremi fiind președintele Franței și episcopul de Urgell (regiune din Catalunya), reminiscență a perioadei medievale. Recunosc că nu știam acest lucru până să mă informez cu ocazia vizitei. Totuși, mi se pare intrigant că în Europa mai există țări care nu sunt suverane.
Ca nație, andorranii se consideră catalani, catalana fiind limba oficială a statului. Drapelul țării poate fi lesne confundat cu cel al României, fiind o simbioză între steagurile Franței și Catalunyei.
Andorra la Vella (care se traduce prin Andorra Veche) este capitala statului Andorra. Orașul este unul foarte mic, de câteva mii de locuitori (puțin peste 20 de mii), impresia generală fiind aceea a unei stațiuni de munte. Este situat pe o vale, între doi versanți muntoși înalți, imaginea oferită aducându-mi aminte de Băile Herculane din județul Caraș-Severin.
Deși este un oraș micuț, Andorra la Vella devine, începând cu orele prânzului și până spre seară, destul de plin de viață. Mă refer, desigur, la zona centrală a orașului. Sunt foarte mulți turiști ce pot fi întâlniți pe străzi, dându-i aerul aglomerat. Acest lucru pare, oarecum, în contradicție cu așteptările normale pentru un orășel.
 
Totuși, deși este foarte aglomerat, atmosfera este una relaxantă, deoarece nu se simte trepidația unei metropole. De altfel, pe orice stradă sau străduță te-ai afla, dacă ridici privirea, vezi unul dintre cei doi versanți de care spuneam, ce stăjuiesc valea pe care se află orașul. Astfel, orice eventuală urmă de stres pălește la conștientizarea faptului că, practic, te afli în mijlocul naturii.
Orașul este brăzdat de un râu ce curge foarte repede, aspect caracteristic apelor de munte. Acesta împarte orașul în două: o parte mai nouă, cu foarte multe centre comerciale și diverse magazine, și o parte mai veche (Barri Antic), unde se întâlnesc, cu precădere, clădiri istorice, impresia generală fiind că la construcția lor s-a utilizat foarte mult piatra. În această zonă, locuințele urcă pe versant, astfel că străduțele capătă, spre marginea orașului, pante accentuate.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Printre construcțiile care impresionează este Casa de la Vall, o clădire de piatră care datează din secolul XVI, ce adăpostește, în prezent, sediul Parlamentului și al Justiției. Lângă aceasta se află o esplanadă, unde, la momentul prezenței mele, era o expoziție de fotografie foarte interesantă. Totodată, esplanada oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului, fiind un loc excelent pentru a face poze.
 
 
 
 
 
De asemenea, biserica Sant Esteve este un obiectiv ce nu trebuie ratat, avînd în vedere că datează din secolul XII.
 
 
 
Dintre clădirile mai moderne, iese în evidență Caldea, un centru spa ce impresionează prin arhitectura ascuțită, asemena unei țepușe ce se înfige în cer.
Totodată, un loc unde se simte foarte bine pulsul orașului este Piazza centrală, situată pe unul dintre podurile construite peste râul ce străbate orașul. Aici este expus un monument foarte interesant dedicat lui Salvador Dalí: un ceas care se prelinge, asemenea celor întâlnite în picturile artistului catalan, care să te conștientizeze că, totuși, timpul se scurge, deși, preț de un week-end, cât am vizitat Andorra la Vella, el a părut să rămână în loc...
 
Informații utile

Se poate ajunge în Andorra zburând spre Barcelona, aeroportul cel mai apropiat care deservește această țară. Fiind situată în mijlocul munților, Andorra nu are propriul aeroport. Din Barcelona se poate lua autobuzul. Din autogara Sants, drumpul până în Andorra la Vella durează circa 3 ore. Biletul costă 51 de euro dus-întors. Se face o mică oprire la granița dintre Spania și Andorra, pentru verificări formale, Andorra nefiind membră a Uniunii Europene.

Etichete: , , , , ,