Burgas – brânză bună în burduf de câineDacă te afli în vacanță la mare în partea de sud a litoralului bulgăresc și vrei să pigmentezi sejurul și cu “altceva”, orașul Burgas poate fi una dintre opțiuni. Aflat la aproximativ 30 km de Nessebar, care este o adevărată perlă la Marea Neagră, atrăgând numeroși turiști, Burgas ar putea fi vizitat “la pachet” cu acesta. Deși este un oraș, în principal, industrial, Burgas prezintă și atracții turistice, având o poziție deosebită la Marea Neagră. În plus, este înconjurat și de mai multe lacuri de dimensiuni, relativ, apreciabile, pe care nu am avut timp să le “inspectez” în cele 2-3 ore petrecute aici.
Principala atracție a orașului o reprezintă plaja, care oferă o perspectivă foarte frumoasă asupra Mării Negre. Nu știu de ce ar fi mai specială, la urma urmei e tot o vedere la mare, însă mie mi-a plăcut cum se vede marea din Burgas. Poate acest lucru se datorează albastrului care se apropie mai mult de cel al Mării Mediterane, de exemplu, și care contrastează cu culoarea clasică a Mării Negre, cu care eram obișnuit de la litoralul românesc. Sau ambarcațiunilor cu vele ce fac incursiuni de agrement în larg și care pot fi lesne observate de pe plajă...
 
 
 
 
"Lipit" de plajă este un părculeț ce abundă de verdeață și flori foarte frumoase, cu alei umbroase ce fac promenada relaxantă.

 
 
Pe cât de frumoase sunt marea și parcul, pe atât de neatractivă e priveliștea pe care o ai dacă îți întorci capul pentru a privi în direcția opusă. Imaginea blocurilor turn ce străjuiesc bulevardul paralel cu marea și parcul nu e deloc atractivă. Clădirile ridicate în stil comunist, cum se întâlnesc cu grămada și pe la noi, nu sunt deloc îngrijite. Nu știu ce fel de lume locuiește acolo, însă, având în vedere priveliștea deosebită spre mare, parcă ar fi meritat o investiție și în aspectul blocurilor, pe măsura frumuseții peisajului. Astfel, senzația este că natura le-a dat locuitorilor din belșug, dar ei nu au știut să aprecieze acest lucru și să-l pună mai mult în valoare.
O mențiune specială aș face și cu privire la nisipul plajei. Cu nuanțe, pe alocuri, ce bat spre negru, acesta emană căldură. Am constatat asta după ce am ales să stau preț de un sfert de oră întins pe spate pe plajă, privind cerul și marea, nisipul asigurând o senzație confortabilă ce echilibra aerul rece al dimineții. Hmm, aici trebuie să mai spun ceva ce ar putea prezenta relevanță... În anul 2010, au apărut mai multe aritcole în presă care avertizau că plajele din zona golfului Burgas ar fi contaminate cu elemente radioactive (uraniu și radiu), ca urmare a depozitării unor deșeuri într-o mină din apropiere care ar fi fost dezafectată în anul 1977. Deci... Totuși, zona cu pricina este ceva mai la sud de plaja orașului Burgas, în vecinătatea orașului Chernomorets. În concluzie: nu e cazul.
Pe aleea paralelă cu plaja, din loc în loc sar în ochi niște construcții ciudate, de formă cilindrică, reminiscențe ale psihozei din perioada comunistă, când aveau rolul de cazemate de apărare împotriva unei presupuse invazii capitaliste de pe mare... Acum sunt dezafectate și colorate cu graffiti.
Burgas are și un centru vechi, însă acesta nu este prea mare și nici deosebit de spectaculos. În principal, constă din două străzi pietonale, perpendiculare, pe care se află clădiri colorate, mai noi sau mai vechi, ce scot în evidență o anumită policromie care, la o primă impresie, oferă o imagine plăcută. Totuși, la o privire mai atentă, se observă că majoritatea clădirilor nu sunt îngrijite cum ar trebui, fiind destul de multe cele de pe care tencuiala stă să se desprindă. Un aer aparte îl dau copacii ornamentali ce străjuiesc străduțele centrale, care asigură umbră teraselor în zilele cu soare mai puternic. Prețurile sunt avantajoase în comparație cu România. În centru, mi-a făcut cu ochiul un gyros, pe care l-am luat de poftă deși îmi propusesem ca în cele câteva zile în care am vizitat sudul litoralului bulgăresc să fac cură de pește și fructe de mare. Dar, la 2 leva (mic) și 3 leva (mare), gyrosul a fost irezistibil.
 
 
 
 
 
 
 
 
În concluzie, dacă vă aflați prin apropiere, merită să opriți puțin și în Burgas, să faceți o plimbare pe plajă și să admirați marea (și, de ce nu, chiar o baie în mare), iar apoi să dați o raită și prin centrul vechi al orașului. Mai mult de 2-3 ore nu ia această experiență de care vă veți aminti cu plăcere apoi.

Etichete: , , ,