Nessebar - giuvaerul din colierul de turcoaze al Mării NegrePrintre perlele litoralului bulgăresc al Mării Negre, împânzit de ceva vreme de stațiuni estivale moderne, pe care românii le iau cu asalt în sezonul cald (și nu numai), se regăsește și Nessebar, o localitate milenară care iese din tiparul rivierei bulgărești.
Pentru cei aflați în vacanță în stațiunea Sunny Beach, Nessebar este o variantă excelentă de a schimba măcar pentru o zi peisajul. Astfel, vizitarea orașului, și mă refer la partea veche a acestuia, reprezintă un element în plus pentru o vacanță reușită.
În primul rând impresionează poziționarea: în capul unei peninsule ce are mai degrabă aspectul unei insule, căci este legată de țărm printr-o limbă subțire de pământ pe care încape doar o șosea cu câte o bandă pe sens, flancată de trotuare pentru promenadă destul de generoase.
 
Imediat sare în ochi o moară de vânt din lemn, care, după aspect, pare destul de veche. Senzația de întoarcere în trecut este amplificată de ruinele unei cetăți aflate chiar la intrarea în orașul vechi, care ar data din secolele III-IV. Aceasta a fost ridicată pe locul unei foste așezări tracice, de-a lungul timpului cetatea cunoscând stăpânire grecească, romană, bizantină, slavă și otomană. Începând cu anul 1983, orașul vechi din Nessebar face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Pentru cei pasionați de istorie, există chiar un muzeu amenajat lângă ruinele porții de intrare în cetate, de unde se pot afla  mai multe despre istoria locului.
Între zidurile fostei cetăți, se găsesc, din loc în loc, și ruinele unor lăcașe de cult, acestea impresionând, la rândul lor, prin vechime: unele secolele V-VI, altele X-XI.
 
Nota generală a orașului vechi este dată de casele din lemn, destul de înghesuite, în care locuiesc, zic eu, “nessebărenii” norocoși. Stăduțele întotrocheate ce străbat orașul vechi contribuie și ele la senzația de medieval, rustic, autentic: sunt pavate cu piatră și destul de înguste. Totuși, acestea permit locuitorilor accesul cu autoturismele personale.
 
 
 
 
 
 
Localnicii întreprinzători și-au deschis la parter magazine, unde, pe lângă suveniruri, se pot găsi diverse produse artizanale. Bineînțeles, se întâlnesc tot felul de chestii” făcute din trandafiri. Doar ne aflăm în patria trandafirilor, nu? Mie mi-a plăcut foarte mult un vin de migdale (mă rog, ceva de genul) pe care-l vindea un nene, care, spre deosebire de ceilalți comercianți, părea mai în temă cu procedurile unui “business” profesionist. Spunea că avea fata la studii în Anglia și că, prin mica lui afacere, încerca s-o ajute cu bani... Cert e că m-a făcut să cumpăr două sticle (9-10 euro sticla). Foarte bun la gust și foarte potrivit pentru a-l face cadou celor dragi de-acasă.
Restaurantele se găsesc și ele peste tot, cele mai căutate fiind cele  cu vedere la mare. De altfel, acestea sunt destul de multe, mai ales că, așa cum spuneam, orașul vechi are mai degrabă aspectul unei insule, fiind înconjurat din toate părțile de apă (mai puțin cei 20-30 de metri cât are limba de pământ ce-l unește de țărm).
Având vedere la mare, pot să zic că toate sunt foarte potrivite pentru a servi masa. Pentru mine contează foarte mult priveliștea, așa că o panoramă deosebită (în acest caz cu totul specială, fiind vorba de una marină) mă face să uit de o eventuală mâncare nereușită. Totuși, nu a fost cazul de așa ceva, deși majoritatea restaurantelor te îmbie cu preparate din fructe de mare și pește (normal, având în vedere proximitatea mării), care se știe că sunt mai pretențioase”. Am făcut o cură în acest sens, prețurile fiind mai avantajoase ca în România la capitolul fructe de mare și pește.
Iar, ca să nu-ți pară rău că te-ai „rupt” de la o zi de plajă, poți constata că se poate sta la soare și aici, în orașul vechi din Nessebar. E adevărat, plaja nu este la fel de amenajată ca în stațiuni, dar, pentru o evadare într-un loc mai sălbatic” și mai departe de agitație, s-ar pute să fie chiar locul potrivit. De altfel, localnicii, întreprinzători, pot închiria chiar locuințele lor turiștilor ce vor să stea în Nessebar. Pentru un plus de confort, plajele și hotelurile din orașul nou Nessebar stau la dispoziție.
 
 
 
 
 
 
 
 
Seara, o plimbare prin briza mării în jurul orașului vechi constituie un prilej de relaxare, putând fi admirat spectacolul de lumină oferit de litoralul bulgăresc învecinat, cu stațiunile Sunny Beach și Sveti Vlas în rolurile principale.

Etichete: , , , , ,