O raită prin Varna în drumul spre casăLa întoarcerea acasă de la Nessebar, care s-a dovedit, după cum am povestit într-un articol anterior, o destinație excelentă pentru o minivacață, am făcut un popas de vreo 3 ore în Varna, al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, după capitala Sofia, și principalul port al țării.
Cum vremea era frumoasă, am vrut să văd ce oferă acest loc turiștilor de care ar trebui să aibă parte având în vedere că este situat în proximitatea stațiunilor din partea de nord a litoralului bulgăresc, care, după cum se știe, nu duc lipsă de vizitatori, o parte însemnată dintre aceștia fiind chiar români.
Astfel, în scurtul timp în care i-am bătut străzile, am descoperit un oraș care poate fi o destinație de sine stătătoare, chiar pentru un weekend, deoarece, pe lângă plajă și mare, oferă și alte obiective de interes turistic. Pentru cei aflați în vacanță în stațiunile învecinate, Albena, Nisipurile de Aur sau Sfinții Constantin și Elena, Varna ar putea fi o opțiune de luat în calcul dacă vremea de plajă nu ține cu tine și vrei să-ți umpli timpul cu altceva.
Din experiența mea, am reținut în primul rând plaja destul de generoasă, pe care se află mai multe terase ce oferă o priveliște foarte frumoasă asupra Mării Negre. Orașul Varna este situat într-un golf, astfel că panorama curbată a țărmului creează o imagine plăcută ochiului. La terase, prețurile sunt rezonabile, iar mâncarea foarte gustoasă, în principal fiind oferite preparate pe bază de pește și fructe de mare.
 
 
 
 
Plaja se continuă cu un parc (Primorski Park) cu multă verdeață și flori, ce o acompaniază pe toată lungimea ei. La intrarea în parc, din litere frumos colorate, se găsește inscripția “VARNA2017”, ce pare să aibă succes atât la localnici, cât și la turiști, judecând după mulțimea celor ce țin să se fotografieze cu aceasta.
 
 
 
Părăsind parcul pe la intrarea principală, în față se dezvăluie centrul vechi al orașului. Acesta este deosebit de aglomerat în zilele de weekend, iar pe segmentul din proximitatea intrării principale în parc este înțesat de terase care par a fi frecventate de lumea bună” a orașului.
Clădirile ce străjuiesc străzile centrului vechi sunt colorate în nuanțe vii, iar o plimbare de relaxare pe acestea prilejuiește contactul cu întreg spectrul cromatic. Mie, personal, coloritul acestora mi-a retrezit amintirea unei plimbări pe care am făcut-o, cu ceva vreme în urmă, pe strada principală a centrului vechi din Oradea.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
La capătul celălalt al centrului vechi se găsește catedrala ce poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului”, de la care am luat lumină, cu mai mulți ani în urmă, în timp ce mă aflam într-o vacanță de Paști, în stațiunea Albena. Aceasta pare a fi construită, în principal, din piatră, iar imaginea exterioară este una impunătoare.
Eu cam de atât am avut timp cât am stat prin Varna, însă pentru cei ce aleg să petreacă mai mult în acest oraș, există și alte obiective care prezintă interes din punct de vedere turistic, unele reprezentând chiar “recorduri”. Printre acestea aș menționa muzeul de arheologie, în care se poate vedea cea mai veche comoară de aur din lume (circa 4000 de ani î.e.n.!), descoperită accidental în anul 1972, cu prilejul unor lucrări de construcție din apropiere de Varna, precum și termele romane, care ar fi printre cele mai mari dintre cele pentru care încă mai există relicve.

Etichete: , , , , ,